Co-creatie middag vrijdag 26 november jl.

Door studenten- en leerlingenteam MBO en VO uit Zwolle werden ideeën aangedragen, voor de verdere lancering van de poëzie/ lied app The Catcher. Dank!

Nieuwe Zwolse app The Catcher

Swollenaer, 15-10-2019. Nieuwe Zwolse app The Catcher voert jeugd mee in de wereld van taal

BINNENSTAD - The Catcher is de naam van een nieuwe app die jongeren spelenderwijs meevoert in de wereld van taal. De app schiet zinnen de ruimte in die je met de smarthone kunt vangen om in de juiste volgorde te zetten. “Of juist niet”, zegt bedenkster Hedwig Selles. “Het is natuurlijk prima als je, nadat je de zinnen van een gedicht hebt gevangen, er een ander gedicht van weet te maken.”

Bij The Catcher draait het echter om veel meer dan alleen poëzie. Taal is communicatie en bij uitstek het middel om uitdrukking te geven aan je eigen identiteit. En dat kan natuurlijk net zo goed met hiphop, rap of cabaret om maar een paar voorbeelden te noemen. Om die reden wordt de app momenteel doorontwikkeld met de input van onder meer meiden en jongens van meerdere middelbare scholen. Spelenderwijs vergroten ze binnen hun eigen belevingswereld het taalgevoel, het doel van de app. Selles zocht hierin de samenwerking met Egbert van Hattem van de Universiteit Twente. Ze legde het plan destijds aan hem voor in de wetenschapswinkel van de universiteit die initiatiefnemers en creatievelingen waar mogelijk verder helpt. Van Hattem: “We helpen bedrijven, maar ook particulieren met een kennisvraag.” Tevens traden toe tot het collectief bedrijfskundige Coen Verboom (hij werkte jaren lang voor uitgeverij Kok) en Jantina Rump. Laatstgenoemde is een vriendin van Selles, in het dagelijks leven advocaat en het ‘juridisch geweten als het gaat om rechten en plichten’. De vier hebben zich verenigd in een stichting. Hun missie ‘gamen met taal’ is door de gemeente Zwolle gesteund met een startsubsidie. Stichting The Catcher heeft logischerwijs als doel om de app in alle glorie te laten ontluiken, maar bewaakt ook de praktische kant van het avontuur. Er is nog aardig wat geld welkom en dus gaan ze de boer op om bedrijven te interesseren. “Die kunnen een tekst adopteren en komen op onze site te staan”, licht Verboom toe. Rump vult aan: “Je kunt ook denken aan de mogelijkheid dat je om de app te spelen naar een bepaalde locatie moet. Boekhandel Waanders zou bijvoorbeeld een mooie optie zijn om een woordspel over Waanders te spelen.” Vooralsnog ligt de focus met de app op Zwolle. De Hanzestad heeft tal van locaties waar veel over valt te vertellen. Ook heeft de stad met bijvoorbeeld Opgezwolle en Typhoon de nodige woordkunstenaars binnen de poorten (gehad). Niettemin: Als het in Zwolle lukt zou het net zo goed op een andere plek kunnen lukken. “Het concept is universeel”, benadrukt Selles om meteen maar met een voorbeeld te komen: “Stel je dat je een geliefde hebt in Bolivia, dan kan je samen een liefdesgedicht maken. Afstand maakt in het digitale tijdperk niet veel meer uit.”

Eindeloze mogelijkheden Samen spelen, in je eentje, of tegen elkaar. Het zijn allemaal mogelijkheden die nog verkend gaan worden. “Ik denk dat het voor jongeren heel leuk kan zijn om tegen elkaar te spelen om te kijken wie als eerste een gedicht compleet heeft.” Maar de initiatiefnemers kunnen nog zo veel bedenken, uiteindelijk zal het spel verder voor een belangrijk deel worden bepaald door jongeren. “Zij kunnen meedenken over de vorm, de teksten en de techniek”, vertelt Van Hattem. “We zijn momenteel volop bezig om hen daarin te betrekken.” De app is dus nog lang niet af. Volgens Verboom is er echter een duidelijke deadline. “We hebben de release gepland eind januari 2020 in de week van de poëzie.” Gelukkig staat de app al in de basis. Selles laat desgevraagd een demo zien op haar smartphone. Ze tikt een van de Zwolse icoontjes aan en de app, gemaakt door DevRepublic uit Zwolle, schiet de woorden de ruimte in. Met haar smartphone tast ze de ruimte af op zoek naar zinnen om te vangen. Zo leuk kan spelen met taal zijn. Omdat het, aldus de initiators, ‘spannend is en je het samen met anderen kunt beleven’.

Wie meer wil weten over The Catcher en/of wil bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de app kan terecht op www.thecatcher.nl. Voor een indruk zie http://noluxmedia.nl/archives/static/catcher_final.mp4